Migel Arregi, 1925ean |
Maria Rosa Arregi, moja karmeldar arrasatearra |
Axeritarrak, Maria Rosarekin, larunbatean |
Eta Axeriko batengandik beste batengana dut
jauzia egiten, eta aurrekoak bezala bigarren honek ere Bizkaian izan zuen bere helbidea, Sestaon jaio baitzen 1894ko azaroaren 19an. Migel Arregi Treceti buruz ari naiz, “Bedoñabe Erdikoa” baserrian 1851an munduratutako Felipe Arregi Azurmendiren semea.
jauzia egiten, eta aurrekoak bezala bigarren honek ere Bizkaian izan zuen bere helbidea, Sestaon jaio baitzen 1894ko azaroaren 19an. Migel Arregi Treceti buruz ari naiz, “Bedoñabe Erdikoa” baserrian 1851an munduratutako Felipe Arregi Azurmendiren semea.
Felipe Arregik Bizkaiko zerumuga hobeetara alde egin zuen Arrasatetik, artean gaztea zela. Sestaon ekin zion lanari – goxogintzan- eta Pasai Donibaneko Evarista Trecetekin ezkondu zen. Bikotearen lehen semea izan zen Migel. Diodan, aurrera baino lehen, Migel Arregi Trecet, idazkiaren beste protagonista dugun Maria Rosa Arregiren aitaren lehengusua zela. Beraz, senitartasun-zubia adierazita dago.
Baina, zer dela eta ekarri dut txoko honetara Migel Arregi? Erantzun diezaiodan
galderari, besterik gabe: Entzun edo kantatu al du irakurleak inoiz “Menua” (“El
Menú”) izeneko kanta? Bai, “Tenemos pollo asado, asado, asado, con ensalada…”
hori. Bada, doinua berea ez den arren, Migelek egokitu zizkion espainierazko
hitzak eta ondorioz mundu osoan egin zen ospetsua.
Migelek musika karrerari heldu zion eta Bilboko Kontserbatorioan aritu
zen lanean. Gerra aurretik pianoa jotzen zuen Bilboko Bedoñabe Erdikoa, 1963an |
Migel Arregi, 1940an |
Migel Arregi 1944an hil zen, Bilbon.
Horixe izan da, beraz,
oso laburtua, mundu osoan ezaguna den abestia eta bere jatorria Arrasateko “Bedoñabe Erdikoa”- Axeri- baserrian zeukan
Migel Arregiren arteko istorioa. Historiak ahaztu ez dezan.
¡Camarero!
¿Señor?
¿Qué hay para hoy?
Señor, un buen menú:
¿Señor?
¿Qué hay para hoy?
Señor, un buen menú:
Solomillo asado con patatas
fritas,
sesos huecos, hígado,
liebre, chateaubriand.
sesos huecos, hígado,
liebre, chateaubriand.
Sopa de albondiguillas, caldo
de tortuga, sopa húngara,
consomé de almejas, gran cocido
parisién, huevos al gratén.
de tortuga, sopa húngara,
consomé de almejas, gran cocido
parisién, huevos al gratén.
Tenemos pollo asao, asao,
asao, asao, con ensalada,
¡buen menú, buen menú,
buen menú, señor!
asao, asao, con ensalada,
¡buen menú, buen menú,
buen menú, señor!
Frescos calamares, gallo,
pescadilla frita, salmonetes, barbos,
bacalao a la vizcaína, atún, besugo,
almejas, truchas, sábalo,
langosta a la americana, y faisán
relleno, pavo asao, asao…
pescadilla frita, salmonetes, barbos,
bacalao a la vizcaína, atún, besugo,
almejas, truchas, sábalo,
langosta a la americana, y faisán
relleno, pavo asao, asao…
Pavo asao, asao,
asao, asao
con ensalada,
¡buen menú, buen menú,
buen menú, señor!
con ensalada,
¡buen menú, buen menú,
buen menú, señor!
Frito de espinacas, berenjenas
fritas,
habichuelas, fríjoles y tortilla al ron.
Crema, tocino de cielo, mazapán,
natilla, hojaldre, franchispán,
flan de avellanas, frutas, queso
roquefort y también gruyere.
habichuelas, fríjoles y tortilla al ron.
Crema, tocino de cielo, mazapán,
natilla, hojaldre, franchispán,
flan de avellanas, frutas, queso
roquefort y también gruyere.
Y después, buen helao, y café,
¡Buen provecho le haga a usted!
¡Buen provecho le haga a usted!
¡Buen provecho le haga a usted!
Musika: Karl
Zöllner.
Gaztelerazko bertsioa: Migel Arregi Trecet
Gaztelerazko bertsioa: Migel Arregi Trecet
Ikus GOLDEN
APPLE QUARTET-en bertsioa
Argazkiak:
Alvaro Arregi, Masa Coral Ensanche, www.gargantuaelkartea.com
Zorionak "Rosita"ri.......
ErantzunEzabatueta eskerrik asko, Migel-i.
izan ongi
Eta zuri eskerrak, irakurtzeagatik!
Ezabatu